Het convenant is getekend. Hoe nu verder?

Het tekenen van een echtscheidingsconvenant markeert een belangrijke fase in het scheidingsproces, waarbij beide partijen tot overeenstemming zijn gekomen over essentiƫle zaken. Echter, dit betekent niet het einde van het traject.

convenant to-do's

In deze blog bied ik je een gedetailleerd overzicht van de belangrijke zaken die na het convenant moeten worden aangepakt. Van het beheren van financiƫn tot de verdeling van eigendommen, het bijwerken van testamenten, het regelen van pensioenen en het aanvragen van toeslagen.

Mijn doel is om je te ondersteunen zodat je deze periode van verandering soepel kunt doorlopen en klaar bent voor een nieuwe start. Niet alles zal voor iedereen van toepassing zijn, maar het geeft je een handvat van zaken die nog geregeld moeten worden.


Kinderen in de leeftijd van 12 tot 18 jaar
Hebben jullie kinderen in de leeftijd van 12 tot 18 jaar? Dan hebben zij al eerder aangegeven of zij bekend zijn met de over hen gemaakte afspraken en of zij hierover nog in gesprek willen met de rechter. Ondanks dat zij deze verklaring al hebben ingevuld, krijgen zij van de rechtbank per brief een oproep voor een kindgesprek. De rechtbank stuurt ook een brochure met uitleg over het kindgesprek toe. Als jouw kind geen gebruik wenst te maken van het kindgesprek, is het belangrijk dat hier per ommegaande door je kind op wordt gereageerd. Anders loopt de afhandeling bij de rechtbank vertraging op. Als jouw kind wel een afspraak wenst, dan vindt het gesprek plaats in het gerechtsgebouw. De afhandeling van de echtscheiding wordt dan opgeschort tot na het gesprek met je kind. Je vindt meer informatie over de brief en het kindgesprek op: 

Uitspraak door de rechtbank en inschrijving bij de gemeente
EĆ©n tot twee maanden, afhankelijk van de drukte bij de rechtbanken, na ondertekening van het convenant kun je de mail van de advocaat verwachten met de uitspraak van de rechter, de zogenoemde beschikking. In deze mail vraagt de advocaat je om per mail de akte van berusting te bevestigen. Zodra de advocaat van jullie beiden deze bevestiging heeft ontvangen kan de echtscheiding bij de gemeente worden ingeschreven. Hierna duurt het nog enkele weken voordat je de bevestiging van de advocaat ontvangt dat jouw scheiding bij de gemeente is ingeschreven. Jouw scheiding is hiermee wettelijk een feit. De datum die in de brief van de gemeente staat is je officiĆ«le scheidingsdatum. 

Hypotheek 
Als je een hypotheek nodig hebt voor de overname van de bestaande woning of de aankoop van een nieuwe woning, dan kun je met de scheidingspapieren een definitieve offerte aanvragen. De benodigde scheidingspapieren zijn het getekend convenant, de beschikking en de inschrijving. 

Notaris 
Voor de uitvoering van sommige afspraken in jouw convenant moet je nadat de scheiding definitief is afgerond naar de notaris. Dit kan zijn: 
  • Het alleen eigenaar worden van de gezamenlijke woning (akte van verdeling en levering) 
  • Het alleen schuldenaar worden op de bestaande hypotheek (hoofdelijk ontslag) 
  • Het verhogen of oversluiten van de bestaande hypotheek (hypotheekakte) 
  • Het alleen eigenaar worden van aandelen in een BV (akte van verdeling en levering)
  • Het alleen eigenaar worden van overig onroerend goed (akte van verdeling en levering) - Het aankopen van een andere koopwoning (eigendomsakte)
  • Het aangaan van een nieuwe hypotheek (hypotheekakte)
Overlijden en testament 
Na de scheiding is het van belang om opnieuw na te denken over wat er gebeurt indien je zou komen te overlijden. Wie is jouw erfgenaam als je niets regelt? En wat betekent het als jouw minderjarige kinderen vermogen van je erven? 

Toeslagen 
Door de scheiding kan jouw recht op toeslagen wijzigen. Meer informatie vindt je op: 

Aangifte inkomstenbelasting 
De aangifte inkomstenbelasting over het jaar van scheiding is complex. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ongeveer de helft van de aangiften niet correct worden ingediend. Dit geeft niet alleen tussen jou en de belastingdienst, maar ook tussen jou en je ex-partner dan onnodig discussie. Het is daarom belangrijk dat je de aangifte altijd invult: zoals de afspraken in het convenant zijn vastgelegd en in overleg met jouw ex-partner, zodat jullie aangiften op elkaar aansluiten. De meeste fouten worden gemaakt in de aftrek van de eigenwoning en de alimentatie. 
Op de website van de belastingdienst vindt je een handige checklist: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/scheiden/
Aan de hand van enkele vragen krijg je een overzicht van zaken waarop je actie moet ondernemen.

Kinderbijslag 
Na de scheiding krijg je een brief van de SVB met informatie over de kinderbijslag. Verdere informatie (bijvoorbeeld over co-ouderschap) vindt je op: https://www.svb.nl/nl/kinderbijslag/veranderingen-in-uw-gezin

Samen ouders van jullie kind
Na de scheiding blijven jullie samen ouders van jullie kinderen en moet je elkaar verplicht informeren en raadplegen over het leven van jullie kind. Wat je hierbij mogelijk kan helpen is: 
Verder nog te regelen 
 Bank/verzekeringen
  • Scheiding doorgeven 
  • Internetbankieren wijzigen (code) 
  • Salaris- en spaarrekening wijzigen, opheffen, nieuw openen (zie convenant)
  • Krediet op rekening wijzigen, opheffen, nieuw aanvragen (zie convenant)
  • Adres wijzigen
  • Nieuwe passen aanvragen 
  • Automatische betalingen wijzigen
  • Aansprakelijkheidsverzekering wijzigen/aanvragen
  • Autoverzekering wijzigen (denk aan overleggen met verzekeraar over No-Claim toewijzen) Inboedelverzekering wijzigen (waarde aanpassen?)
  • Levensverzekeringen wijzigen/splitsen/afkopen/aanpassen (zie convenant) Overlijdensrisicoverzekering (begunstiging aanpassen?)
  • Rechtsbijstandverzekering (gezinspolis aanpassen?)
  • Ziektekostenverzekering kinderen aanpassen? (zie convenant)
Pensioenen
In het convenant hebben jullie afspraken over het pensioen vastgelegd. Deze moeten na de scheiding worden doorgegeven aan jullie pensioenuitvoerders. Het formulier dat je hiervoor moet gebruiken vindt je op: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/scheiden/vraag-en-antwoord/verdelen-ouderdomspensioen-na-scheiding

Diversen 
  • Wijzigen/toegang e-mailadressen 
  • Airmiles, zegelboekjes, cadeaukaarten verdelen
  • Wachtwoorden wijzigen
  • Abonnementen wijzigen/opzeggen 
  • Informeren van werkgevers, uitkeringsinstanties, huisarts, tandarts, school etc.
Jaarlijkse indexatie alimentatie 

Hebben jullie in het convenant afgesproken dat jullie jaarlijks de alimentatie indexeren, dan kun je de percentages vinden en de berekeningen doen via:

https://lbio.nl/indexering-alimentatie/


Wat als jullie situatie in de toekomst wijzigt? 
Wijzigingen in jouw eigen leven of dat van je ex-partner, zoals een nieuwe partner, ander inkomen, verhuizing, kunnen aanleiding zijn om gemaakte afspraken over de zorg voor de kinderen en/of de alimentatie te wijzigen. Dit kan ook als er een wijziging is in het leven van jouw kind, bijvoorbeeld het bereiken van 18 of 21 jarige leeftijd of als het kind gaat studeren. Heb je vragen of twijfels of een wijziging van invloed is op de gemaakte afspraken? En kom je er zelf niet uit? Neem dan contact met mij op.
 


Andere blogs die ook interessant kunnen zijn