Tips om te besparen op je echtscheiding (en wat je juist niet moet doen)

De mediator, advocaat, griffierechten…De kosten van een scheiding kunnen aardig oplopen. Er zijn zeker manieren waarop je de scheidingskosten kunt verlagen. Maar ook hiervoor geldt: if you pay peanuts, you get monkeys. Wees dus kritisch op de onderdelen waar je op wilt besparen.

Tips om te besparen op echtscheiding

Het gebeurt met regelmaat: scheidende partners die onderling afspraken maken met het idee dat alles dan alleen nog op papier gezet hoeft te worden. Kostenbesparend dus. Eenmaal aan tafel bij de financieel adviseur of mediator blijkt dat de afspraken toch niet zo slim waren of dat er onderdelen ontbreken of juridisch niet houdbaar zijn. In plaats van te hebben bespaard op het voortraject moeten de onderhandelingen opnieuw worden gestart. Nietsdoen zou namelijk financieel nadeel in de toekomst betekenen. 

Enkele veel voorkomende valkuilen:

  • Co-ouderschap zonder een gelijke verdeling van de zorg (bijvoorbeeld omdat dat gunstig zou zijn voor de toeslagen); 
  • Afspraken over de woning en het uitkopen van de ex-partner, zonder dat rekening is gehouden met verdeling van de overwaarde en de draaglast van de volledige hypotheek;
  • Afzien van alimentatie terwijl er wel een groot inkomensverschil is; 
  • Afzien van pensioenaanspraak; 
  • Verdeling van erfenis terwijl die erfenis ā€˜onder uitsluiting’ is verkregen. 

Besparen met behulp van een RFEA-mediator
Een mediator met het RFEA-keurmerk kan samen met jou bekijken hoe je de scheiding zo kostenefficiƫnt mogelijk kunt afhandelen. Allereerst is het in jouw eigen belang wanneer jij en je partner in harmonie, of op zijn minst in een werkbare verstandhouding, naast elkaar aan tafel kunnen zitten. Met een goede atmosfeer verhoog je namelijk de kans om afspraken te maken die in jouw voordeel zijn. Ik kan je daarbij helpen. Ik ben een financieel en fiscaal specialist en weet van welke regelingen je gebruik kunt maken. Waar je aan moet denken omtrent jouw pensioen, hypotheek en alimentatie. En hoe je aanspraak maakt op toeslagen en subsidies.

Ik krijg graag samen of er besparingsmogelijkheden zijn. Wellicht is een uitkomst dat je een gemeenschappelijk verzoek bij de rechtbank kunt indienen in plaats van beide afzonderlijk. En de grootste besparing: de advocaatkosten. In veel gevallen spaar je tal van sessies met een advocaat uit. Zo betalen de kosten van de mediator zich voor een deel weer terug!

Zo maak je de scheiding op verantwoorde wijze goedkoper:

  • Vaste prijs: vaak bespaar je kosten door vooraf een vaste prijs af te spreken. Ik zorg ervoor dat alle inbegrepen kosten inzichtelijk zijn. Zo kun je goed vergelijken. Denk aan btw, advocaatkosten en griffiekosten.
  • Uurtarief:  In sommige gevallen is werken op uurtarief goedkoper. In overleg kun je wellicht vooraf het nodige huiswerk doen en zo mogelijk kosten besparen. Je krijgt van mij een urenindicatie of we spreken een maximum af. Zo voorkom je verrassingen achteraf.
  • Overweeg de noodzaak van een advocaat: een Financieel Echtscheidingsadviseur is een financieel expert en zal ervoor zorgen dat je nu en in de toekomst op financieel en fiscaal gebied alles goed hebt geregeld. Indien de zaak niet te complex is, hoef je daarvoor wellicht niet meer langs een advocaat. Wel heb je een advocaat nodig om de scheiding bij de rechtbank in te dienen.
  • Spreek uw rechtsbijstandsverzekering aan: indien je verzekerd bent, kun je een deel van de kosten mogelijk via de rechtsbijstandsverzekering declareren.
  • Vraag subsidie aan: afhankelijk van jouw inkomen maak je aanspraak op gesubsidieerde mediation of rechtsbijstand. Deze zogeheten ā€˜toevoeging’ vraag ik voor je aan.

Meer weten? Neem dan contact met mij op!

Andere blogs die ook interessant kunnen zijn

Open chat
Hoe kan ik u helpen